Jak mi pískalo v uchu aneb co dělat, když lékař neumí pomoci

Až včera jsem zaregistroval už několik měsíců starý článek o tom, že americké úřady odstranily ze seznamu nebezpečných potravin cholesterol, resp. potraviny s obsahem cholesterolu. Hurá! Zdá se, že se už začíná blýskat na lepší časy a úřady možná konečně začnou propagovat postupy a pravidla prospěšná pro zdraví lidí bez ohledu na dopady do tržeb zdravotnických zařízení, farmaceutických a potravinářských koncernů. Mám z toho skutečně radost a namotivovalo mne to k tomu si sednout a napsat první ze série článků, kterou již delší dobu nosím v hlavě, na téma zdraví a zdravá životospráva.

Nyní je to zhruba dva roky co aktivně řeším svoji kondici a zdraví – zajímám se o to co jíst, pravidelně (plus minus :-))cvičím, snažím se sledovat aktuální trendy v těchto oblastech. A už před delší dobou jsem se na základě vlastních zkušeností přesvědčil, že bohužel velmi často to co slyším z úst autorit na téma zdravá výživa, léčba některých chorob či používání léků je velmi daleko od toho co je pro mne skutečně vhodné a prospěšné. Záměrně zdůrazňuji, že budu psát o mé vlastní zkušenosti a o tom co vyhovuje mně – protože jedna z klíčových zkušeností, kterou jsem získal je, že pro každého z nás může platit a fungovat něco jiného. Každý jsme originální jedinec žijící v jedinečných podmínkách a za určitých okolností – a tak je nebezpečné paušalizovat. Ale o tomto více v dalších příspěvcích, teď pojďme na to pískání v uších.

Asi před rokem a půl jsem se ráno probudil a uvědomil jsem si, že mi píská v uších. Nepřikládal jsem tomu velkou pozornost – holt jsem asi unavený, ono to přejde. Nejdříve jsem slyšel pískání jen ve chvílích, kdy kolem mne bylo ticho. S postupem času se však zintenzivňovalo a začínal jsem jej vnímat permanentně – při rozhovoru s kolegou, při poslouchání muziky, při jízdě v autě… Ale říkal jsem si: „Nebuď hypochondr, to přejde“ Po několika týdnech, kdy pískání nepřestávalo jsem se konečně odhodlal k prvnímu časově náročnému kroku 🙂 – vygooglil jsem si pískání v uších na internetu. Po pár desítkách minut pročítání článků a různých poraden mi bylo jasné, že pískání v uchu může být doprovodným příznakem hned několika velmi vážných chorob, z toho některých i smrtelných :-). Na klidu mi to nepřidalo, mimo jiné i proto, že jsem už začínal mít i problémy nejenom se soustředěním, ale i s usínáním. A tak jsem se odhodlal k návštěvě obvodního lékaře. Je to pro mne vždy nepříjemná zkušenost, protože sice se objednávám telefonicky na určitou hodinu (za což si i doplácím), ale prakticky vždy se při krátkém čekání před dveřmi ordinace stávám terčem komentářů starších dam sedících v čekárně od rána: „Člověk tady čeká od rána poctivě ve frontě a pak si NĚKDO přijde a všechny nás předeběhne…“ Není to příjemné.

Stejně tak jsem neměl příjemný pocit, když jsem obvodnímu lékaři popsal své problémy s pískáním v uších. Zvážněl a bez dalšího mi rovnou napsal žádanku na vyšetření na neurologii. Tím, že mne posílal na neurologii se mi počet vážných chorob, které dle internetu mohu mít, snížil cca na polovinu :-). Aspoň jedna dobrá zpráva.

Návštěva na neurologii měla zajímavý průběh: zopakoval jsem jaký mám problém, bylo mi poklepáno kladívkem na koleno, prohmatána oblast krční páteře a hotovo. Výsledek? „Těžko říct, proč vám píská v uchu. Ale víte, kolika lidem dnes píská v uších? Nedá se nic dělat, musíte si na to zvyknout. Třeba to časem přejde. Není to nic vážného.“ Na jednu stranu jsem byl rád, že se nenaplnily krizové scénáře z článků na internetu. Na druhou stranu mne fakt nepotěšilo, že budu muset dál fungovat s otravným pískáním v uchu.

Ve stejné době jsem začínal pravidelně chodit na fyzioterapii do Falcku. Pro Petra (fyzioterapeuta) jsem byl vděčný objekt. Mé tělo trýzněné 20 let vysedáváním v kanceláři, na jednáních, či v autě, unavené stresem a vyšokované z víkendových nárazových fyzických aktivit (o kterých jsem si bláhově myslel, jak skvěle mi kompenzují sedavý styl života), bylo tak ztuhlé a nepružné, že kamkoliv sáhl, tam měl co dělat. A tak jsme se každou návštěvu věnovali jiné části těla – kromě toho, že mi ji Peter uvolnil, tak mne naučil cviky, které měly zabránit opětovnému ztuhnutí dané svalové skupiny. Při jedné návštěvě se věnoval ramenům, krku a obličeji (byl jsem překvapen, kolik svalů má člověk v obličeji a zejména tím, že také mohou pěkně zatuhnout – a jak bolí je uvolnit :-)). Když procházel svaly v oblasti čelistí, tak se najednou zarazil a povídá: „Nepíská vám náhodou v uších?“ To jsem fakt nečekal! „Jasně že píská, už dlouho. Běhal jsem s tím po doktorech, ale neuměli mi pomoct.“ „Byl by zázrak, kdyby vám tam nepískalo, máte svaly v této oblasti pěkně ztuhnuté. Zkusíme to uvolnit a uvidíme.“

A ten večer jsem si při usínání uvědomil, že mi už v uších nepíská – poprvé po více než pěti týdnech! Hned druhý den jsem nadšeně telefonoval a děkoval Petrovi za pomoc. A asi se nemusím moc rozepisovat o tom, že tato zkušenost moji důvěru ve standardní postupy zdravotnických zařízení neposílila…

Nepíská Vám náhodou v uších? 🙂

7 komentářů: „Jak mi pískalo v uchu aneb co dělat, když lékař neumí pomoci

  1. prosimtě mě taky už píská v uchu 3 týdny a mužu se z toho zbláznit.mohl bys mi napsat číslo na toho Petra (fyzioterapeuta),třeba by mi taky mohl pomoci,chytám se všeho co se dá…..moc díky

    můj email je jaroletoz@seznam.cz

    To se mi líbí

    1. Aho Stando, bohuzel ten Petr uz pracuje nekde jinde a nemam na nej kontakt- bylo to v Bratislave. Pokud je pricina Tveho problemu stejna, jako byla u mne, tak verim, ze by mohl pomoci kazdy fyzioterapeut. Drzim palce! J.

      To se mi líbí

      1. ahoj jirko,děkuji za odpověd.u fyzioterapeuta jsem byl,ale ten mě klasicky zlámal,křupalo ve mě,ale krk mi nijak neuvolnoval.myslíš ,že kdybych šel na klasickou masáž krku ,že by to taky šlo?

        To se mi líbí

      2. Ahoj, skutečně se necítím na to Ti radit co přesně udělat, nejsem ani lékař, ani fyzioterapeut 🙂 Mne tenkrát pomohlo, když mi pouvolňoval svaly v obličeji, kolem čelistí (mimochodem jsem nevěděl kolik svalů v obličeji mám a pěkně to bolelo :-)) a krční svaly, zejména pod ušima dolů. Tak držím palce, ať objevíš někoho, kdo Ti pomůže! J.

        To se mi líbí

  2. Dobrý den,

    strašně moc Vás prosím jestli by jste mi nemohl zavolat na tel. 776203190 mám stejný problém a jsem z toho už zoufalá a chtěla bych se s Vámi poradit. Děkuji moc předem budu nesmírně vděčná Michaela Blechová

    To se mi líbí

Napsat komentář